Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Φάτνη (Μακέτα)

Ένας νέος τρόπος εργασίας για να εισάγουμε στα παιδιά την συνεργασία & το ομαδικό πνεύμα είναι να επιλέγουμε ένα θέμα και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Θέματα που αφορούν την παράδοση, τα έθιμα, τις εορτές, τις εποχές κ.λ.π.
Καλούνται τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο έργο όλα μαζί, για την τελική συμπλήρωση μιας μακέτας (ομοιώματος) που θα έχει να κάνει το θέμα.
Θα πρέπει να έχουμε ήδη ετοιμάσει το υλικό (χαρτόνι μακέτας, αντικείμενα, πατρόν, μαρκαδόρους, κόλλες κ.λ.π), ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά, κατά την διάρκεια του μαθήματος, στην σωστή τοποθέτηση  των υλικών.

ΥΛΙΚΑ:
Χαρτόνι χρώματος μαύρο 1m × 0,70cm, πατρόν για την φάτνη, πατρόν για την πόλη της Βηθλεέμ, πατρόν για Παναγία – Ιωσήφ – Χριστό, πατρόν για μάγους, πατρόν για βοσκούς, πατρόν για ζώα, πατρόν για άστρο, αυτοκόλλητα χρυσά αστεράκια, ριζόχαρτο, μαρκαδόρος χρώματος λευκό, κόλλα στικ – κόλλα ρευστή - ψαλίδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Φτιάχνουμε τα πατρόν πάνω στο ριζόχαρτο. Χρωματίζουμε τις φιγούρες και τις κόβουμε. Κολλάμε σαν βάση πάνω στο μαύρο χαρτόνι την φάτνη και την πόλη της Βηθλεέμ. Με τον άσπρο μαρκαδόρο σημαδεύω που θα κολλήσουν τα παιδιά τα αστεράκια. Τα κόβουμε για να τα μοιράσουμε αργότερα στα παιδιά.

Η δουλειά των παιδιών:
Τοποθετούμε το μαύρο χαρτόνι σε σταθερή επιφάνεια σαν βάση της μακέτας. Τα παιδιά βάζουν την φαντασία τους και με τις οδηγίες μας είναι γύρω από την μακέτα και κολλάνε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Κολλάνε πρώτα την Παναγία, τον Ιωσήφ και τον Χριστό μέσα στην φάτνη. Τοποθετούνε τους μάγους, τα ζώα γύρω από την φάτνη και τους βοσκούς. Κολλάνε στο κέντρο πάνω από την φάτνη το άστρο και τέλος κολλάνε τα αστεράκια πάνω στα σημαδάκια που έχουμε κάνει.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

2 σχόλια:

  1. Ματίνα συνέχισε την πολύ καλή που κάνεις σ' αυτόν τον διαδικτυακό κόσμο των αδιάφορων. Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη κατασκευή! Μπράβο Ματίνα! Μπορώ να βρω κάπου το πατρόν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ!