Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Όλα τα παιδάκια του Κόσμου (Μακέτα)

Ένας νέος τρόπος εργασίας για να εισάγουμε στα παιδιά την συνεργασία & το ομαδικό πνεύμα είναι να επιλέγουμε ένα θέμα και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Θέματα που αφορούν την παράδοση, τα έθιμα, τις εορτές, τις εποχές κ.λ.π.
Καλούνται τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο έργο όλα μαζί, για την τελική συμπλήρωση μιας μακέτας (ομοιώματος) που θα έχει να κάνει το θέμα.
Θα πρέπει να έχουμε ήδη ετοιμάσει το υλικό (χαρτόνι μακέτας, αντικείμενα, πατρόν, μαρκαδόρους, κόλλες κ.λ.π), ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά, κατά την διάρκεια του μαθήματος, στην σωστή τοποθέτηση  των υλικών.

ΥΛΙΚΑ:
Χαρτόνι Α4 χρώματος μπεζ, χαρτόνι Α4 χρώματος λευκό, χαρτόνι Α3 χρώματος λευκό, πατρόν για παιδάκια, πατρόν για περιστέρι, πατρόν για κλαδί ελιάς, πατρόν για την γη, ονομασίες κρατών αντίστοιχα με τα παιδάκια, ριζόχαρτο, μαρκαδόρος χρώματος μπεζ, μαρκαδόρους – κόλλα στικ – ψαλίδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Φτιάχνουμε τα πατρόν πάνω στο ριζόχαρτο και στην συνέχεια πάνω στα χαρτόνια. Τα παιδάκια πάνω στο μπεζ και στην συνέχεια χρωματίζουμε και κόβουμε. Ετοιμάζουμε το περιστέρι, το κλαδί ελιάς και τη γη. Τη γη την κάνουμε μεγέθυνση. Τα χρωματίζουμε και τα κόβουμε. Με γαλάζιο χρώμα βάφουμε τον ωκεανό και με το μπεζ την στεριά. Τέλος τα συγκεντρώνουμε. Πάνω στο λευκό χαρτόνι τοποθετούμε στο κέντρο την γη και σε διάφορα σημεία του υπολοίπου χαρτονιού τις ονομασίες των κρατών.

Η δουλειά των παιδιών:
Τοποθετούμε το λευκό χαρτόνι σε σταθερή επιφάνεια σαν βάση της μακέτας. Τα παιδιά βάζουν την φαντασία τους και με τις οδηγίες μας είναι γύρω από την μακέτα και κολλάνε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Βάζουν τα παιδάκια αντίστοιχα πάνω από την ονομασία της χώρας που ανήκει το κάθε ένα. Κολλάνε το περιστέρι πάνω από την γη και στο ράμφος του βάζουνε το κλαδί ελιάς (εξηγούμε στα παιδιά τον συμβολισμό του για την ειρήνη).


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει ήθη και έθιμα των κρατών και να τα αναφέραμε, όπως και να τα συγκρίνουμε με τα δικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ!