Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το Φθινόπωρο (Μακέτα)

Ένας νέος τρόπος εργασίας για να εισάγουμε στα παιδιά την συνεργασία & το ομαδικό πνεύμα είναι να επιλέγουμε ένα θέμα και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Θέματα που αφορούν την παράδοση, τα έθιμα, τις εορτές, τις εποχές κ.λ.π.
Καλούνται τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο έργο όλα μαζί, για την τελική συμπλήρωση μιας μακέτας (ομοιώματος) που θα έχει να κάνει το θέμα.
Θα πρέπει να έχουμε ήδη ετοιμάσει το υλικό (χαρτόνι μακέτας, αντικείμενα, πατρόν, μαρκαδόρους, κόλλες κ.λ.π), ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά, κατά την διάρκεια του μαθήματος, στην σωστή τοποθέτηση  των υλικών.

ΥΛΙΚΑ:
Χαρτόνι χρώματος γκρι  1m × 0,70cm, χαρτόνι Α4 χρώματος ασημί, χαρτόνι Α4 χρώματος γαλάζιο, χαρτόνι Α4 χρώματος μπεζ, χαρτόνι Α4 χρώματος πορτοκαλί, χαρτόνι Α4 χρώματος κίτρινο, χαρτόνι Α4 χρώματος πράσινο, χαρτί γλασσέ χρώματος καφέ, ριζόχαρτο, μαρκαδόρος χρώματος ασημί, πατρόν για παιδάκια με έκφραση βιασύνης, πατρόν για γυμνά από φύλλα δέντρα, πατρόν για σαλιγκαράκια, πατρόν για μανιτάρια, πατρόν για σπίτια, μαρκαδόρους – κόλλα στικ – ψαλίδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Φτιάχνουμε τα πατρόν πάνω στο ριζόχαρτο και στην συνέχεια πάνω στα χαρτόνια. Τα παιδάκια πάνω στο μπεζ και στην συνέχεια χρωματίζουμε και κόβουμε. Στο ίδιο χαρτόνι τοποθετούμε τα μανιτάρια, τα σαλιγκάρια και τα σπίτια. Τα χρωματίζουμε και τα κόβουμε. Στα χαρτόνια κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο ζωγραφίζουμε φύλλα και τα κόβουμε. Με το γλασσέ φτιάχνουμε τα δέντρα, με το γαλάζιο σύννεφα και με το ασημί αστραπές. Τέλος τα κόβουμε και τα συγκεντρώνουμε. Πάνω στο γκρι χαρτόνι βάζουμε κάπου στην μέση και με απόσταση τα δέντρα και με καφέ μαρκαδόρο τραβάμε γραμμές για να κάνουμε το έδαφος. Με μαύρο μαρκαδόρο τραβάμε γραμμές για να μοιάζει ότι φυσάει.

Η δουλειά των παιδιών:
Τοποθετούμε το γκρι χαρτόνι σε σταθερή επιφάνεια σαν βάση της μακέτας.
Τα παιδιά βάζουν την φαντασία τους και με τις οδηγίες μας είναι γύρω από την μακέτα και κολλάνε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Τοποθετούν τα παιδάκια ανάμεσα στα δέντρα και από κάτω από το έδαφος τα σαλιγκάρια και τα μανιτάρια. Δεξιά και αριστερά της μακέτας βάζουμε τα  σπίτια και στον ουρανό τοποθετούμε τα σύννεφα και τις αστραπές. Κολλάνε φύλλα από όλα τα χρώματα πάνω στα δέντρα και σκορπίζουν και γύρω τους, όπως και κάτω στο έδαφος. Τέλος με τον ασημί μαρκαδόρο κάνουμε παντού σταγόνες βροχής.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ!