Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ο Χειμώνας (Μακέτα)

Ένας νέος τρόπος εργασίας για να εισάγουμε στα παιδιά την συνεργασία & το ομαδικό πνεύμα είναι να επιλέγουμε ένα θέμα και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Θέματα που αφορούν την παράδοση, τα έθιμα, τις εορτές, τις εποχές κ.λ.π.
Καλούνται τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο έργο όλα μαζί, για την τελική συμπλήρωση μιας μακέτας (ομοιώματος) που θα έχει να κάνει το θέμα.
Θα πρέπει να έχουμε ήδη ετοιμάσει το υλικό (χαρτόνι μακέτας, αντικείμενα, πατρόν, μαρκαδόρους, κόλλες κ.λ.π), ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά, κατά την διάρκεια του μαθήματος, στην σωστή τοποθέτηση  των υλικών.

ΥΛΙΚΑ:
Χαρτόνι χρώματος λευκό 1m × 0,70cm, χαρτόνι Α4 χρώματος μπεζ, χαρτόνι Α4 χρώματος γκρι, χαρτόνι Α4 χρώματος λευκό, πατρόν για παιδάκια , πατρόν για σύννεφα, πατρόν για δέντρα γυμνά και φράχτη, πατρόν για χιονάνθρωπο, πατρόν για σπίτια, πατρόν για πουλάκι , σπρέι για τεχνικό χιόνι, ριζόχαρτο, μαύρο μολύβι, μαρκαδόρος χρώματος λευκό, μαρκαδόρους – κόλλα στικ – ψαλίδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Φτιάχνουμε τα πατρόν πάνω στο ριζόχαρτο και στην συνέχεια πάνω στα χαρτόνια. Τα παιδάκια πάνω στο μπεζ και στην συνέχεια χρωματίζουμε και κόβουμε. Ετοιμάζουμε τον φράχτη, τα δέντρα, το πουλάκι και τον χιονάνθρωπο. Τα χρωματίζουμε και τα κόβουμε. Στο γκρι χαρτόνι σχεδιάζουμε σύννεφα. Πάνω στο λευκό χαρτόνι τοποθετούμε τον φράχτη και τα δέντρα. Με γκρι μαρκαδόρο, φτιάχνω τα όρια του εδάφους και γραμμές γύρω από τα δέντρα και τον φράχτη. Στο επάνω μέρος του χαρτονιού κάνω μικρούς κύκλους με μολύβι για νιφάδες χιονιού.

Η δουλειά των παιδιών:
Τοποθετούμε το λευκό χαρτόνι σε σταθερή επιφάνεια σαν βάση της μακέτας.
Τα παιδιά βάζουν την φαντασία τους και με τις οδηγίες μας είναι γύρω από την μακέτα και κολλάνε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Κολλάνε τα παιδιά σαν να παίζουν χιονοπόλεμο, τον χιονάνθρωπο, το πουλάκι, τα σπίτια και τα σύννεφα. Τέλος ο κατηχητής με το σπρέι περνά όλο το χαρτόνι από απόσταση για να μοιάζει το τοπίο χιονισμένο.
(ΠΡΟΣΟΧΗ: απομακρύνουμε τα παιδιά).


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ!