Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Τι μας προσφέρουν τα ζώα (Μακέτα)


Ένας νέος τρόπος εργασίας για να εισάγουμε στα παιδιά την συνεργασία & το ομαδικό πνεύμα είναι να επιλέγουμε ένα θέμα και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Θέματα που αφορούν την παράδοση, τα έθιμα, τις εορτές, τις εποχές κ.λ.π.
Καλούνται τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο έργο όλα μαζί, για την τελική συμπλήρωση μιας μακέτας (ομοιώματος) που θα έχει να κάνει το θέμα.
Θα πρέπει να έχουμε ήδη ετοιμάσει το υλικό (χαρτόνι μακέτας, αντικείμενα, πατρόν, μαρκαδόρους, κόλλες κ.λ.π), ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά, κατά την διάρκεια του μαθήματος, στην σωστή τοποθέτηση  των υλικών.

ΥΛΙΚΑ:
Χαρτόνι χρώματος κίτρινο 1m × 0,70cm , πατρόν για την αγελάδα, πατρόν για το πρόβατο, πατρόν για την κότα, πατρόν για το γουρούνι, πατρόν για την μέλισσα, πατρόν από τα προϊόντα που παίρνουμε από κάθε ζώο (αυγά, κρέας, γάλα, βούτυρο κ.λ.π.), πατρόν από τα μέρη που ζουν (στάβλος, κοτέτσι, κ.λ.π.), ριζόχαρτο, κόλλα στικ – κόλλα ρευστή - ψαλίδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Φτιάχνουμε τα πατρόν πάνω στο ριζόχαρτο. Χρωματίζουμε τις φιγούρες και τις κόβουμε. Κολλάμε σαν βάση πάνω στο κίτρινο χαρτόνι την αγελάδα, το γουρούνι, την κότα, την μέλισσα και το πρόβατο. Ετοιμάζουμε τα μέρη που ζουν (τα σπιτάκια τους) και τα προϊόντα που μας προσφέρουν. Τα κόβουμε για να τα μοιράσουμε αργότερα στα παιδιά.

Η δουλειά των παιδιών:
Τοποθετούμε το κίτρινο χαρτόνι σε σταθερή επιφάνεια σαν βάση της μακέτας. Τα παιδιά βάζουν την φαντασία τους και με τις οδηγίες μας κολλάνε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Κάνουμε το μάθημα γύρω από την μακέτα. Ρωτάμε τα παιδιά ξεχωριστά για ένα-ένα ζώο. Που μένει, τι τρώει και τι μας δίνει που μπορεί να μας είναι χρήσιμο. Ανάλογα, όποιο παιδί βρίσκει κάτι, τότε του δίνουμε το προϊόν και το κολλάει. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να ολοκληρώσουμε για όλα τα ζώα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

2 σχόλια:

  1. Ματίνα καλημέρα! Η δουλειά που κάνεις είναι καταπληκτική!! Σε ευχαριστούμε πολύ! (είμαι και εγώ νηπιαγωγός). Ήθελα να σε ρωτήσω, αν θα σου ήταν εύκολο να μας βάζεις και τα πατρόν από τις ωραίες κατασκευές που μας προτείνεις. Σε ευχαριστώ και πάλι θερμά! Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ό,τι αφορά τις παλαιότερες κατασκευές που έχω καταχωρίσει, όποιος θέλει κάποιο συγκεκριμένο πατρόν, μπορεί να μου το ζητήσει για να το δημοσιεύσω! Σε ό,τι όμως αφορά τις μακέτες ΔΕΝ υπάρχουν συγκεκριμένα πατρόν! Επιλέγεις εικόνες (από βιβλία, παραμύθια, κλπ) που πιστεύεις ότι ταιριάζουν στο θέμα που δουλεύεις, κάνεις μεγένθυση ή σμίκρυνση, ξεπατυκώνεις σε ρυζόχαρτο, μετά σε χαρτόνι με καρμπόν κι έπειτα, χρωματίζεις και κόβεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ!