Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο Σταυρός

Η Μ. Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Το πρωί γίνεται η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και λέγεται για τους πιστούς ότι είναι καλό να λάβουν τη μέρα αυτή τη θεία κοινωνία. Το ύψωμα της Μεγάλης Πέμπτης σε μερικές περιοχές της Ελλάδος, το βάζουν σε ένα σακουλάκι που έχει μέσα λουλούδια και το φυλάνε πίσω από τα εικονίσματα για θεραπευτικές χρήσεις. Το βράδυ της ίδιας μεγάλης μέρας, οι γυναίκες αγρυπνούν στην εκκλησία και μοιρολογούν το Χριστό.

Τα παιδιά, βγαίνουν και λένε τα πένθιμα κάλαντα στα σπίτια:

"Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα,
σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται,
σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι Εβραίοι,
οι άνομοι και τα σκυλιά κ' οι τρισκαταραμένοι,
για να σταυρώσουν το Χριστό, τον πάντων βασιλέα,..."


Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, την Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν τον Ιούδα. Με παλιά ρούχα φτιάχνουν το ομοίωμα του και το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι ζητώντας "καψίδια". Κάθε νοικοκυρά δίνει ότι της βρίσκεται: Κληματόβεργες, λινάτσες ή του ρίχνει πετρέλαιο. Τον Ιούδα τον καίνε τη Μεγάλη Παρασκευή.

Στη Μονή της Πάτμου, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, γίνεται στην ύπαιθρο αναπαράσταση του ιερού νιπτήρα και της προσευχής του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών.
Το βράδυ, την ώρα της ανάγνωσης των Δώδεκα Ευαγγελίων, ανάβουν φωτιά, απομίμηση της φωτιάς στην αυλή του Καϊάφα, όπου ήταν παρών ο Απόστολος Πέτρος.


Θέλησα να περάσω στα παιδιά έστω και λίγο, το δέος που νιώθουμε όλοι αυτές τις μέρες. Ήθελα να τα προετοιμάσω ψυχολογικά για να ζήσουν τα γεγονότα της Μεγ. Εβδομάδος.
Την Μεγάλη Πέμπτη, την ώρα που θα πάμε να προσκυνήσουμε την Σταύρωση και θα σηκώσουμε τα μάτια μας, για να αντικρίσουμε το βλέμμα Του, η καρδιά μας πρέπει να σκιρτήσει. Να ζούμε το πνεύμα των ημερών κάθε βράδυ με κατάνυξη.
Ο σταυρός , είναι φτιαγμένος με κανέλες. Τις κολλάμε μεταξύ τους και τις  διακοσμούμε με διάφορα λουλούδια. Θα μου επιτρέψετε να αναρτήσω τον ποιο αγαπημένο μου, γιατί πιστεύω ότι είναι ο πιο λιτός, αλλά και ο πιο όμορφος!

Πηγή: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

1 σχόλιο:

  1. Άλλη μία λιτή/υπέροχη/θεία σύνθεση,πού προσωπικά μού φέρνει στόν νούν,έτσι ώς παρουσιάζεται στήν φωτογραφία,πέραν από τόν Θεικό Συμβολισμό (Ιερό Σύμβολο τού Σταυρού),αυτής καθ΄ εαυτής τής σύνθεσης,ένα από τά αγαπημένα μου έργα τέχνης,τού Σαλβατόρε Νταλί,τόν ## Εσταυρωμένο ##.

    Συνεχίστε νά προκαλείτε τόν θαυμασμόν μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ!