Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Τα Κόκκινα Αυγά

Η παράδοση λέει πως: "Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε.
Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε:
"Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;" Και,
 ω του θαύματος έγιναν!"
Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο όμως είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και τη έλεγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας.
Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες, δεν την έχυναν, ούτε έξω από το σπίτι. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγίας και το έβαζαν στο εικονοστάσι.
Σε μερικά μέρη έβαζαν σε ένα κουτάκι τόσα αυγά όσα ήταν τα μέλη της οικογένειας και τα πήγαιναν το βράδυ στην εκκλησία, για να διαβαστούν στα 12 Ευαγγέλια.
Τα άφηναν κάτω από την Αγία Τράπεζα ως την Ανάσταση και τότε καθεμιά έπαιρνε τα δικά της. Αυτά τα αυγά ήταν "ευαγγελισμένα" και τα τσόφλια τους τα παράχωναν στους κήπους και τις ρίζες των δέντρων για να καρπίσουν.
Παρόμοια τύχη είχαν και τα αυγά που έκαναν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη.
Από φλούδες κρεμμυδιών γινόταν το μελί χρώμα, από άχυρο ή από φύλλα αμυγδαλιάς το κίτρινο, το ανοικτό κόκκινο από παπαρούνες, από μαϊντανό πράσινο, από ζαφορά το κίτρινο και από βιολέτες το μοβ. Επίσης για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούσαν το βάρτζι, ένα είδος κόκκινου ξύλου. Το κόκκινο όμως χρώμα ήταν και είναι πάντα το πιο αγαπημένο χρώμα για τα Πασχαλινά αυγά.

Φέτος είναι μια ωραία ευκαιρία να δοκιμάσουμε να βάψουμε τ' αυγά μας με φυσικό τρόπο.
Διαλέγουμε φύλλα από φυτά και λουλούδια και βάζουμε από ένα πάνω σε κάθε αυγό.
Στη συνέχεια, τυλίγουμε τριγύρω μια παλιά κάλτσα, την οποία στερεώνουμε με μια κλωστή. Τα τοποθετούμε ένα - ένα, με προσοχή, μέσα στη κατσαρόλα και βάφουμε τα Πασχαλινά Αυγά! Πάντα βέβαια με κόκκινη μπογιά! Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό!

1 σχόλιο:

 1. Εύχομαι όλόψυχα σέ όλους τούς επισκέπτες τού ##Δημιουργικού Κόσμου##


  Καλή Ανάσταση

  καί

  Καλό Πάσχα


  ceasar!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ!