Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η Κυρά - Σαρακοστή


Το Σάββατο θ' αφιερώσω το μάθημα σε μια υπέροχη κυρία, την Κυρά - Σαρακοστή!
Την έχω φτιάξει με πολλές παραλλαγές κατά διαστήματα. Είναι μια κατασκευή που σου δίνει την ευκαιρία να περάσεις μηνύματα στα παιδιά με πολύ όμορφο τρόπο.


Είναι ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί!


Την χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο για να μετράνε τις εβδομάδες της νηστείας.
Την παρουσίαζαν σαν καλόγρια και δεν της έβαζαν στόμα, γιατί αντιπροσώπευε τη νηστεία και περνούσε το μήνυμα ότι σε όλη τη διάρκεια της δεν πρέπει να κουτσομπολεύουμε. Δεν είχε αφτιά για να μην ακούει τα κουτσομπολιά και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές. Είχε εφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής και κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος!

Πριν από χρόνια μια πολύ καλή μου φίλη, μου έμαθε να φτιάχνω πάνινες κούκλες. Έτσι σκέφτηκα να προσπαθήσω να την κατασκευάσω κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Ήθελα να την κάνω όσο μπορούσα πιο όμορφη και παραδοσιακή. Το σώμα της είναι από καραβόπανο και την έχω γεμίσει με βαμβάκι. Έβαψα με ψιλό πινελάκι το πρόσωπο και με διάφορα κομμάτια ύφασμα την έντυσα.
Η λεπτομέρεια της κούκλας είναι ότι τα ποδαράκια της τα έχω φτιάξει ξεχωριστά και τα έχω ενώσει με την υπόλοιπη κούκλα με διάφανες σούστες για να μπορώ να αφαιρώ ένα – ένα ποδαράκι κάθε Σαββάτο.

Πιστεύω ότι όταν τα παιδιά την πιάσουν και την κλείσουν μέσα στην αγκαλιά τους, θα την αγαπήσουν ακόμα πιο πολύ!!

Περιμένω την γνώμη σας!!

3 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη κατασκευή και πολύ πρωτότυπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καλύτερη σαρακοστούλα .Είναι σαν μαξιλαράκι, ζεστούλα .Αγαπάει και το περιβάλλον μιας και επαναχρησιμοποιείται και δεν είναι καθόλου αγριευτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ!