Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Λαογραφία - Θέατρο Σκιών.

Σ' αυτό το μάθημα θα κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα για να γνωρίσουμε την γνήσια αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πριν γίνει ο Καραγκιόζης από χαρτί λένε ότι ήταν πραγματικό πρόσωπο. "Καρά" στα Τούρκικα θα πει μαύρο και "γκιόζ" μάτι.Στα ελληνικά λοιπόν θα έπρεπε να λέγεται Μαυρομάτης.
Παλιά στην Τουρκία βασίλευε ο Σουλεϊμάν και είχε δώσει εντολή να χτιστεί ένα Τζαμί. Εκεί δούλευε και ο Καραγκιόζης που απο τα αστεία που έλεγε, δεν μπορούσαν να δουλέψουν οι υπόλοιποι εργάτες. Ο Σουλτάνος τον φώναξε να πει και μπροστά του τα αστεία και να τα καταγράψουν οι γραμματικοί του. Στην συνέχεια ζήτησε να τον κρεμάσουν για να μπορέσει να τελειώσει το Τζαμί.
Το ρεπερτόριο του επηρεάζεται από την καθημερινή ζωή, εμπνέεται απο παραμύθια και παραδόσεις, αξιοποιεί τα "ηρωϊκά δράματα" με θέματα απο την Ελληνική Επανάσταση και την Τουρκοκρατία.
Ο Καραγκιόζης είναι ένα ακόμα απομεινάρι της γνήσιας λαϊκής τέχνης.

ΥΛΙΚΑ:Άσπρο χαρτόνι.

Πατρόν.

Μαρκαδόρους.

Διπλόκαρφα.

Ψαλίδι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βγάζουμε το πατρόν πάνω στο χαρτόνι και το κόβουμε. Το χρωματίζουμε με τα χρώματα που μας αρέσουν και στην συνέχεια ανοίγουμε τις τρύπες. Ενώνουμε τα κομμάτια με τα διπλόκαρφα και ο Καραγκιόζης μας είναι έτοιμος. Μπορούμε αν θέλουμε να τον πλαστικοποιήσουμε. Καλή επιτυχία.
Το πατρόν:2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!! Αυτά που γράφεις στην αρχή όντως ισχύουν; Υπάρχει κάποια πηγή;;; Πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή. Τα δικά μου τρελαίνονται όταν φτιάχνουμε τον καταραμένο όφη.... χαχαχαχαχα Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ!