Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Τα χελιδονίσματα

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας την 1η Μαρτίου ή στις 21 Μαρτίου ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, τα παιδιά γυρνάνε στα σπίτια κρατώντας ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την "χελιδόνα", και τραγουδούν ένα είδος καλάντων, τα "Χελιδονίσματα".
Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας, σε πολλά μέρη της όπως Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Δωδεκάνησα.
Την "χελιδόνα" σε κάποιες περιοχές την στολίζουν με φύλλα κισσού, που είναι χαρακτηριστικό της αειθαλούς βλάστησης, σε άλλες, με ζουμπούλια ή άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια και αλλού της κρεμούν κουδουνάκια και πολύχρωμα χαρτιά.
Οι "Χελιδονιστές" κυρίως παιδιά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ενήλικες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας για τον ερχομό των χελιδονιών.
Παλιά, οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και σε λίγες περιπτώσεις χρήματα.
Ο τι μάζευαν τα παιδιά, τα δώριζαν στην εκκλησία.

Φτιάξαμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο την χελιδόνα. Πάνω σε μπεζ χαρτί αφού το πλαστικοποιήσαμε κολλήσαμε φιδέ για να μοιάζει με φωλιά. Πάνω του βάλαμε αυγουλάκια και το χελιδόνι. Το υπόλοιπο το διακοσμήσαμε με φύλλα και λουλούδια μιας και το χελιδόνι φέρνει και την Άνοιξη μαζί του.
Η σύνθεση μας είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ!