Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ο Επιτάφιος

Όταν σταυρώθηκε ο Χριστός η Παναγία καθόταν στην παρηγοριά, στο τραπέζι που γίνεται μετά τις κηδείες. Πέρασε μια καλογριά την είδε και σχολίασε:
"Ποιος είδε γιο στο σταυρό και μάνα στο τραπέζι."
Η Παναγία ακούγοντας την της είπε:
"Σύρε, μάνα Καλή, μήτε να ψάλλεσαι, μήτε να λειτουργιέσαι.
Αν κρεμασθώ εγώ, θα κρεμασθούν μανάδες κι αν πνιγώ εγώ, θα πνιγούν μανάδες. Μονάχα κάθομαι στην παρηγοριά για να παρηγορηθούν όλες οι μανάδες".
Η μάνα Καλή έφυγε μετανιωμένη και λυπημένη και γι αυτό ενώ υπάρχει Αγία Καλή δεν λειτουργιέται. Αυτή η παράδοση ζωντανεύει κάθε Μεγάλη Παρασκευή.

Είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Ημέρα πένθους. Είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.
Κατά το μεσημέρι, όταν γίνει η Αποκαθήλωση και εκτεθεί σε προσκύνημα η
χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού, πάνω σε φορητό κουβούκλιο,
τότε αρχίζει ο στολισμός του Επιταφίου. Οι κοπέλες στολίζουν με άνθη της άνοιξης: βιολέτες, μενεξέδες, τριαντάφυλλα, λεμονανθοί. Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο Επιτάφιος γίνεται όλος μια κορόνα από άνθη,
ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας.

Όλοι προσκυνάνε τον Επιτάφιο, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά, "για να τους πιάσει η χάρη", περνάνε από κάτω.
Η πομπή σχηματίζεται από τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά, ο Επιτάφιος και τους ιερείς πιο πίσω. Στις πόλεις προηγούνται οι μουσικοί, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες. Τα λουλούδια του Επιταφίου ονομάζονται Χριστολούλουδα ή Σταυρολούλουδα και τους
 αποδίδεται μεγάλη θαυματουργός δύναμη. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος αυτή την μέρα δε φιλάνε, γιατί με το φιλί του πρόδωσε ο Ιούδας το Χριστό, δε σφάζουν για το αίμα του Χριστού και δεν καρφώνουν γιατί καρφώθηκε ο Χριστός.

Πηγή: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ!