Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η Ελιά (Μακέτα)

Ένας νέος τρόπος εργασίας για να εισάγουμε στα παιδιά την συνεργασία & το ομαδικό πνεύμα είναι να επιλέγουμε ένα θέμα και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό. Θέματα που αφορούν την παράδοση, τα έθιμα, τις εορτές, τις εποχές κ.λ.π.
Καλούνται τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο έργο όλα μαζί, για την τελική συμπλήρωση μιας μακέτας (ομοιώματος) που θα έχει να κάνει το θέμα.
Θα πρέπει να έχουμε ήδη ετοιμάσει το υλικό (χαρτόνι μακέτας, αντικείμενα, πατρόν, μαρκαδόρους, κόλλες κ.λ.π), ώστε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά, κατά την διάρκεια του μαθήματος, στην σωστή τοποθέτηση  των υλικών.

ΥΛΙΚΑ:
Χαρτόνι χρώματος πράσινο 1m × 0,70cm, χαρτόνι Α4 χρώματος μπεζ, χαρτόνι Α4 χρώματος κίτρινο, χαρτί γκοφρέ χρώματος μαύρο, πατρόν για εργάτες, πατρόν για σκάλα, πατρόν για δέντρα, πατρόν για ήλιο, πατρόν για κοφίνια, ριζόχαρτο, μαρκαδόρους - κόλλα στικ - ψαλίδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Φτιάχνουμε τα πατρόν πάνω στο ριζόχαρτο και στη συνέχεια πάνω στα χαρτόνια. Τους εργάτες πάνω στο μπεζ και στη συνέχεια, χρωματίζουμε και κόβουμε. Ετοιμάζουμε τον ήλιο, την σκάλα τα δέντρα και τα κοφίνια. Τα χρωματίζουμε και τα κόβουμε. Τέλος τα συγκεντρώνουμε.
Πάνω στο πράσινο χαρτόνι βάζουμε κάπου στην μέση  τα όρια του χωραφιού. Κολλάμε τα δέντρα και από κάτω τους σχεδιάζουμε το έδαφος. Με το γκοφρέ χαρτόνι φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια για ελίτσες.

Η δουλειά των παιδιών
Τοποθετούμε το πράσινο χαρτόνι σε σταθερή επιφάνεια σαν βάση της μακέτας. Τα παιδιά βάζουν την φαντασία τους και με τις οδηγίες μας είναι γύρω από την μακέτα και κολλάνε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Βάζουν τους εργάτες ανάμεσα στα δέντρα, την σκάλα να ακουμπά πάνω σε κορμό δέντρου, τοποθετούν τα κοφίνια γύρω τους, κολλάνε και τον ήλιο. Τέλος, κολλάνε πάνω στα δέντρα, πάνω στο έδαφος και μέσα στα κοφίνια τις ελίτσες.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστώ!