Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τα προσφοράκια μας

Αυτή η επαφή που υπάρχει με τα παιδιά στον χώρο της Εκκλησίας είναι κάτι που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω την ζωή. Τα παιδιά αυτές τις ώρες γίνονται δικά μου και προσπαθώ να τα γεμίσω με αγάπη και γνώσεις. Μια από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που μου κάνουν είναι που πάει ο παππούς και η γιαγιά όταν τους χάνουνε ξαφνικά. Δύσκολη εξήγηση αλλά και στιγμή. Πάντα λοιπόν αφιερώνω ένα μάθημα και στην συνέχεια μαζί φτιάχνουμε τα δώρα που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Μια σημαντική μέρα για μένα αλλά και για τους υπόλοιπους κατηχητές

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Λαογραφία - Θέατρο Σκιών.

Σ' αυτό το μάθημα στο τμήμα του προσχολικού κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα για να γνωρίσουμε την γνήσια αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πριν γίνει ο Καραγκιόζης από χαρτί λένε ότι ήταν πραγματικό πρόσωπο. "Καρά" στα Τούρκικα θα πει μαύρο και "γκιόζ" μάτι.Στα ελληνικά λοιπόν θα έπρεπε να λέγεται Μαυρομάτης.
Παλιά στην Τουρκία βασίλευε ο Σουλεϊμάν και είχε δώσει εντολή να χτιστεί ένα Τζαμί. Εκεί δούλευε και ο Καραγκιόζης που απο τα αστεία που έλεγε, δεν μπορούσαν να δουλέψουν οι υπόλοιποι εργάτες. Ο Σουλτάνος τον φώναξε να πει και μπροστά του τα αστεία και να τα καταγράψουν οι γραμματικοί του.
Το ρεπερτόριο του επηρεάζεται από την καθημερινή ζωή, εμπνέεται απο παραμύθια και παραδόσεις, αξιοποιεί τα "ηρωϊκά δράματα" με θέματα απο την Ελληνική Επανάσταση και την Τουρκοκρατία.
Ο Καραγκιόζης είναι ένα ακόμα απομεινάρι της γνήσιας λαϊκής τέχνης.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Τα ημερολόγια των παιδιών.

Πρώτο μάθημα του 2015 και ξεκινήσαμε δυναμικά φτιάχνοντας το ημερολόγιο της χρονιάς. Καραβάκι για φέτος με μεταλλιζέ χαρτόνι, κορδέλες και για πανάκι ... φίλτρο του καφέ. Καλή χρονιά!!!!


Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ημερολόγια

Το ημερολόγιο είναι ένα δώρο που το χαίρεται όποιος το αποκτήσει όλον τον χρόνο. Γιατί λοιπόν να μην είναι φτιαγμένα έτσι που να μας θυμίζουν κάποιο κάδρο από το σπίτι της γιαγιάς;;;;;;
Ξύλινα ημερολόγια με decoupage κυρίες της παλιάς εποχής..... έτσι για να έχουμε αναμνήσεις.....


Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015